Visian ICL – o alternativă pentru procedurile de chirurgie refractivă cu laser
Viciile de refracție cum sunt miopia, hipermetropia sau astigmatismul pot fi corectate prin proceduri de chirurgie refractivă de tip ablație (vaporizare) cu laser la nivelul corneei sau prin implantarea unor lentile intraoculare.
Ce este corneea?
Corneea este structura transparentă situată la polul anterior al globului ocular și are un rol optic important, funcționând ca o lentilă cu o putere optică de aproximativ 42,0 dioptrii. Este compusă din 10 straturi diferite, cel mai extern având rol de protecție iar cel intern cu rol trofic, de nutriție.
Grosimea normală a unei cornee este de aproximativ 540-550 de microni (circa jumătate de milimetru) dar pot exista pacienți care au grosimea corneei sub 500 de microni, așa-numita ”cornee subțire”.
În timpul unei operații refractivă cu laser precum PRK, LASIK sau ReLEx se produce o vaporizare a țesutului corneean, care poate induce o varietate de aberații optice de rang înalt, cu consecințe atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Pentru a evita acest lucru, este imperios necesar ca grosimea corneei să fie cât mai mare, iar volumul de țesut îndepărtat să fie cât mai mic, pentru a nu afecta grav structura corneei.
Ce tipuri de operații laser sunt disponibile?
În cazul unei proceduri LASIK, chirurgul folosește un cuțit automat numit microkeratom, pentru a decupa o clapetă (o felie subțire) din țesutul extern al corneei, pe care o basculează pentru a expune țesutul profund asupra căruia folosește un laser de tip excimer pentru a-l remodela prin ardere (vaporizare). După finalizarea acestei proceduri, clapeta de cornee se repoziționează iar ochiul este pansat și tratat cu picături oculare un timp suficient până la vindecare.
Unele persoane iau în considerare și alte proceduri laser, cum ar fi PRK, LASEK sau ReLEx Smile.
La procedura PRK sau LASEK, se folosesc soluții chimice pentru a îndepărta stratul protectiv extern al corneei, după care se aplică laserul cu excimeri pentru remodelarea corneei. Deoarece suprafața anterioară a corneei rămâne expusă până la vindecarea stratului protector, unii pacienți pot dezvolta reacții locale dureroase sau chiar apariția sindromului de ”ochi uscat”.
Tehnica ReLEX Smile folosește un tip special de laser (femtosecond laser) pentru a decupa o porțiune din straturile interne ale corneei sub forma unui lenticul, care este apoi extras definitiv din ochi printr-o incizie fină, situată lateral, fără afectarea stratului extern. Datorită complexității echipamentului, prețul intervenției este substanțial mai mare decât în cazul LASIK sau PRK.
În concluzie, indiferent de tipul operației laser, pentru a corecta un defect de vedere mai avansat, trebuie îndepărtat definitiv un volum mai mare de țesut corneean.
Dacă am o cornee subțire, mă calific pentru operație de tip laser?
Orice procedură de chirurgie refractivă laser va produce modificarea grosimii țesutului corneei, consecința operației fiind modificarea puterii optice a acesteia, respectiv a refracției razelor luminoase care pătrund în ochi.
În unele situații – de exemplu la peste 10,0D – volumul de țesut corneean care trebuie vaporizat cu laserul este prea mare pentru a efectua operația fără riscuri. De asemenea, există pacienți cu o grosime a corneei prea mică pentru a permite îndepărtarea de țesut corneean suficient pentru a rezolva viciul de refracție.
În astfel de cazuri, rezultatul postoperator poate fi nesatisfăcător sau pot apărea complicații, cum este ectazia, când structura de rezistență a corneei devine prea slabă iar aceasta începe să se modifice în volum, ceea ce poate conduce la grave probleme de vedere, inclusiv orbire. Astfel, o intervenție care ar fi trebuit să corecteze viciul de refracție poate deveni cauza unor grave modificări structurale ale corneei, care pot afecta vederea pacientului în mod ireversibil.
Visian ICL – o procedură alternativă pentru corectarea miopiei, hipermetropiei și astigmatismului
Implantul intraocular Visian ICL este o alternativă excelentă pentru corectarea viciilor de refracție, care funcționează prin adăugarea unei lentile corectoare la ansamblul optic format de cornee și cristalinul natural. Pentru a introduce implantul este necesară doar o mică incizie de 2.8-3mm la nivelul joncțiunii între cornee și scleră (albul ochiului) iar operația se desfășoară în 15-20 minute, cu anestezie locală și nu necesită spitalizare.
Deoarece nu afectează deloc corneea sau cristalinul natural, Visian ICL este recomandat tuturor pacienților cu vicii de refracție, inclusiv la pacienții cu defecte de peste -10,0 D sau cu grosimea redusă a corneei. Imaginile obținute cu acest implant sunt extrem de clare, cu contururi perfect definite, lipsite de aberații optice de rang înalt. Dacă este necesar, procedura Visian poate fi urmată oricând de o altă procedură chirurgicală, indiferent dacă este cu implant sau de tip laser.
Modificările produse de operația Visian pot fi observate imediat postoperator iar pentru vindecarea definitivă sunt necesare câteva zile. În plus, Visian ICL oferă o protecție eficientă anti-UV și nu va induce ”sindromul de ochi uscat” deoarece nu produce nicio leziune a suprafeței externe a corneei.
În comparație cu oricare dintre procedurile laser PRK / LASIK / LASEK / ReLEx, corectarea viciilor de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) cu un implant Visian ICL nu presupune vreo pierdere a țesutului corneean foarte prețios, acesta fiind păstrat neatins.
Pentru a afla dacă puteți beneficia de o astfel de intervenție, este obligatoriu un consult preliminar din partea unui chirurg acreditat Visian ICL™ pe care puteți să-l identificați foarte rapid accesând link-ul https://excelens.ro/clinici-partenere/