Este rezonabil să afirmăm că toate procedurile chirurgicale pot presupune anumite riscuri, însă complicațiile legate de operația Visian ICL™ sau eventualele reacții adverse pot fi corectate în totalitate de către chirurgul Dvs. Mai mult chiar, dintre toate operațiile de chirurgie refractivă, aceasta operație este singura complet reversibilă, care poate restabili situația inițială, astfel că orice altă abordare terapeutică ulterioară este aplicabilă în astfel de situații.
Supra sau sub-corectarea refracției
Este o situație care poate apare după orice tip intervenție chirurgicală pentru corectarea refracției. Cu totul excepțional, au fost raportate astfel de cazuri și la pacienți tratați cu Visian ICL™ la care s-a propus o nouă intervenție pentru corecție.
Cauzele care pot conduce la astfel de erori sunt legate de măsurătorile efectuate pre-operator, tehnica intra-operatorie sau eventuale evenimente traumatice apărute post-operator, care trebuie atent investigate pentru a evita repetarea situației.
Soluțiile de rezolvare propuse în astfel de situații vizează prescripția de lentile de contact sau ochelari pentru corectarea temporară dar și unele intervenții chirurgicale pentru o corecție definitivă. Acestea din urmă pot viza explantarea implantului Visian ICL™ urmată sau nu de reimplantarea unuia nou, proceduri elective de chirurgie refractivă laser sau înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial.
Riscul de infecție
Riscul de infecție la implantarea unui Visian ICL™ este foarte scăzut. Practic, pentru implantare se practică o incizie foarte mică (sub 3mm) situată la marginea corneei, acolo unde pericolul de interferență cu razele emergente care formează imaginea obiectelor este redus. La finalizarea operației de implantare nu sunt necesare suturi pentru închiderea inciziei, procedura fiind mult simplificată.
Implantul se livrează direct chirurgului într-un ambalaj triplu sterilizat și securizat, astfel că riscul de contaminare pre-operatorie este practic zero. Utilizare materialelor de unică utilizare în sala de operație face ca riscul intra-operator să fie semnificativ redus iar sigilarea plăgii corneene se face rapid, astfel că recuperarea după operația Visian ICL durează uneori o zi sau chiar mai puțin.
Cu toate acestea, după operație este categoric interzis să efectuați orice manevră la ochiul operat fără acordul chirurgului. Orice senzație de arsură, mâncărime sau durere locală trebuie comunicată imediat personalului calificat.
Durerea oculară post-operatorie
Procedurile de corecție refractivă laser cum sunt LASIK, LASEK și PRK presupun îndepărtarea unei porțiuni de țesut corneean, de formă și grosime variabilă. Din păcate, odată cu acest țesut sunt îndepărtate și unele filete nervoase foarte fine din grosimea corneei.
În cazul operației Visian ICL™ nu se efectuează nicio manoperă asupra corneei, cu excepția inciziei inițiale. Din acest motiv, durerea care apare după operație este de durată scurtă și se ameliorează rapid după primele picături oculare. Orice senzație de arsură sau durere care apare după operație poate avea alte cauze oculare, de aceea este necesar consultul chirurgului Dvs. și stabilirea unui tratament adecvat.
Sindromul de ”ochi uscat”
Ochiul normal este acoperit în permanență de o pelicula fină de lacrimi, cu rol important în protecția și nutriția suprafeței corneene. Iritația cronică a unor structuri nervoase de la nivelul corneei ca urmare a intervenției chirurgicale poate reduce cantitatea sau calitatea filmului lacrimal, cu apariția unor fenomene supărătoare precum ochii iritați, uscăciune oculară, arsură sau chiar durere la acest nivel.
Aceste complicații sunt asociate de regulă cu intervențiile de chirurgie refractivă laser (LASIK sau PRK) și pot fi foarte neplăcute pentru pacient, fiind dificil de tratat. În cazul operației Visian ICL™ suprafața corneei rămâne neatinsă, prin urmare este improbabilă declanșarea unui sindrom de ”ochi uscat” prin această operație. Până în prezent nu s-a publicat niciun studiu clinic care să demonstreze o eventuală corelație între operația cu implant Visian ICL™ și sindromul de ”ochi uscat”.
Cu toate acestea, dacă tratamentele cu picături sau unguente locale (topice) nu sunt eficiente, este bine să știți că există unele proceduri minim invazive care vizează filmul lacrimal și pot diminua aceste simptome supărătoare. Vă recomandăm să discutați cu chirurgul Dvs. ce opțiuni terapeutice sunt disponibile în astfel de situații.
Halouri sau imagini nocturne strălucitoare
Acestea sunt cele mai frecvente simptome relatate de pacienții care au suferit operații de chirurgie refractivă. Cauza este reprezentată de diametrul pupilei pe timpul nopții dar și modificarea indicelui de refracție a mediilor refringente, care produce o refracție diferită de cea inițială. În formele ușoare se obțin ameliorări spontane semnificative după 1-2 luni printr-un fenomen de neuroacomodare a cortexului vizual sau se recomandă picături pentru reducerea diametrului pupilei. Formele grave pot beneficia de o re-intervenție pentru corecție dar dispariția în totalitate a fenomenelor nu poate fi garantată.
Pierderea acuității vizuale
Cu toate că este o posibilitate extrem de rară, pot exista condiții pre-operatorii care, dacă nu sunt identificate la timp pot să producă afectări ale structurilor oculare, cu pierderea consecutivă a acuității vizuale. Acestea sunt reprezentate de bolile degenerative de la nivelul corneei sau de numărul insuficient de celule endoteliale, situații care pot fi însă evitate printr-o investigare minuțioasă a pacientului înainte de operație.
Într-un număr foarte mic de cazuri – sub 1% – poate exista o afectare consecutivă operației a cristalinului natural, a cărui transparență scade considerabil ca urmare a unor procese degenerative. Din fericire soluția este relativ simplă, printr-o operație de extragere a cristalinului natural și implantarea unui artificial.
Creșterea presiunii intra-oculare
Este un eveniment izolat care poate apare după operația cu implant Visian ICL™, fiind cauzată de substanțele utilizate pentru injectarea implantului, insuficient spălate. Se manifestă de obicei printr-o iritație locală însoțită sau nu de durere oculară moderată care trebuie comunicate rapid chirurgului și care beneficiază de un tratament local cu picături oculare timp de 2-3 zile. Trebuie spus că examinarea pacientului la 2 ore post-operator poate evita în totalitate această situație.
Complicații legate de iridotomie
Iridotomia este intervenția practicată cu laserul YAG, prin care se realizează una-două orificii punctiforme la nivelul irisului pentru facilitarea circulației umorii apoase. Procedura este efectuată numai acelor pacienți care au unele particularități anatomice, cu una-două săptămâni înaintea operației Visian ICL™ propriu-zise. Complicațiile legate de această procedură sunt rare dar au fost descrise afectări periferice ale corneei sau cristalinului natural, inflamație locală, creșteri ale presiunii intra-oculare, sângerări sau formarea de cicatrici pe suprafața corneei care necesită o atenție suplimentară până la vindecare.