Astigmatismul este o tulburare de refracție complexă, cauzată de neregularitățile curburii corneei. În cazul astigmatismului corneea are forma alungită a unei mingi de rugby, unde un meridian este mult mai curbat decât meridianul perpendicular pe acesta.
Această formă neregulată face ca razele de lumină să focalizeze în mai multe puncte, fie în fața sau în spatele retinei sau ambele situații. Prin urmare, imaginile vor fi neclare sau distorsionate într-o anumită măsură, indiferent de unghiul de incidență a luminii.
Pacienții cu astigmatism pot prezenta însă și simptome subiective, precum durerile de cap persistente, senzația de corp străin și/sau iritație oculară.
Suprafața corneei este rareori perfectă, astfel încât aproape toate persoanele pot avea un astigmatism fiziologic care nu ridică probleme de vedere (sub 0,5-0,75D) care poate fi diagnosticat la un control oftalmologic amănunțit. Pot exista forme de astigmatism dobândit în urma unor intervenții oculare (post-LASIK, transplant de cornee), ca urmare a unor boli precum keratoconus, pterigion sau a unor traumatisme oculare severe.
Se disting două tipuri de astigmatism:
– regulat – imaginile se formează pe același ax (vertical). Este o afecțiune relativ comună, ce poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact uzuale.
– neregulat – imaginile se formează pe axe oblice, înclinate la diverse unghiuri. Tratamentul acestei afecțiuni este dificil, cu lentile de contact speciale sau prin intervenție chirurgicală.
Ochelarii și lentilele de contact pot corecta astigmatismele mici dar ele nu sunt o soluție permanentă, deoarece funcționează numai când sunt purtate. Astigmatismele peste 2,5D nu mai pot fi corectate astfel, deoarece apar aberații optice importante care alterează sever calitatea vederii, detalii aici.
CORECȚIA CHIRURGICALĂ A ASTIGMATISMULUI
Metoda presupune remodelarea mediilor de refracție ale ochiului astfel încât imaginea să fie focalizată pe retină, în zona de acuitate vizuală maximă. Există câteva tehnici de corecție chirurgicală a astigmatismului:
– Corectarea astigmatismului cu Visian ICL™ – detalii aici
– Chirurgie refractivă laser (LASIK, PRK, ReLEx) – detalii aici
– Implante cu fixare la iris (Iris-Claw) – detalii aici
– Înlocuirea cristalinului natural – detalii aici