Implante phakice

 

Ce sunt implantele phakice?

Pentru a înțelege ce sunt implantele phakice, priviți cu atenție imaginea de mai jos.

Anatomie iris-1

Pe scurt, este vorba de introducerea unei noi lentile în sistemul optic al ochiului uman, care să corecteze defectul de refracție al mediilor refringente oculare, pentru a obține o imagine mai clară.

Implantele phakice sunt dispozitive medicale care modifică direcția razelor luminoase, astfel încât să fie perfect convergente în zona de maximă acuitate vizuală a retinei (foveea centralis). Întrucât se adresează viciilor de refracție la persoane care vor păstra cristalinul natural, ele se mai numesc și implante phakice (refractive). În tratamentul cataractei, cristalinul natural opacifiat este îndepărtat chirurgical, fiind înlocuit cu un implant intraocular adecvat, în acest caz se numesc pseudo-phak.

După poziția de amplasare, implantele phakice pot fi inserate înaintea sau la nivelul irisului (camera anterioară) sau înapoia irisului (camera posterioară). Indiferent de poziție, aceste operații chirurgicale se realizează cu păstrarea cristalinului natural, a cărui putere dioptrică nu va fi deloc afectată.

În imaginile de mai jos puteți vedea câteva dintre implanturile phakice existente.

ICL_im_Auge_03 Artisan in ochi 2 intra ocular contact lenses ALCON
Implant situat în spatele irisului   Implant fixat la iris Implant situat înaintea irisului

 

Implantele cu fixare la iris sunt folosite de mai mulți ani, cu rezultate relativ bune. Fixarea lor se face prin ”ciupirea” irisului între brațele implantului, care va face astfel un corp comun cu irisul. Printre dezavantajele acestui implant enumerăm aici faptul că este vizibil la suprafața anterioară a irisului și prezintă riscul de a se desprinde în caz de șocuri violente, dar și posibilitatea afectării vederii în lumina slabă, de exemplu în timpul nopții.

Implantele situate înaintea irisului sunt amplasate la nivelul unghiului format de curbura corneei cu planul irisului, în zona canalului Schlemm, care drenează umoarea apoasă din camera anterioară. De câțiva ani s-a renunțat la folosirea lor în chirurgia refractivă, principalele neajunsuri fiind legate de scăderea rapidă a numărului de celule endoteliale ca urmare a contactului cu suprafața interioară a corneei dar și de creșteri ale presiunii intraoculare. Este un implant situat la suprafața irisului, prin urmare este ușor observabil de la mică distanță.

Visian ICL™ este un implant pseudo-phak poziționate în camera posterioară (în spatele irisului) într-un spațiu natural format de cristalin și corpul ciliar numit sulcus.

În acest tip de operații, provocarea chirurgului o prezintă evitarea afectării structurilor oculare sensibile, cum sunt fața internă a corneei, irisul sau cristalinul natural, care pot suferi vătămări importante. Din acest motiv, au fost dezvoltate diferite modele de implante phakice cu design variat, realizate din materiale inerte, care să asigure o funcție vizuală stabilă în timp fără a induce modificări structurale, inflamații sau alte leziuni oculare. Mai mult, toți chirurgii Visian ICL™ parcurg un ciclu de pregătire special dedicat efectuării acestor operații cu deplin succes.

Având o grosime foarte mică și o curbură bine aleasă prin măsurătorile pre-operatorii, Visian ICL™ se va amplasa la o distanță mică, dar sigură, atât față de suprafața anterioară a cristalinului, cât și față de iris. În această poziție, Visian ICL™ poate rămâne pe termen nelimitat, deoarece interacțiunea cu structurile oculare se face doar la nivelul suprafeței de fixare, extrem de îngustă. Alături de biocompatibilitatea materialului care conține colagen și calitatea opticii implantului, această caracteristică poate asigura rezultate foarte stabile în timp. De asemenea, fiind situat înapoia irisului, Visian ICL™ este practic invizibil pentru anturaj, prezența sa fiind cunoscută doar de pacient și chirurgul oftalmolog.

Avantajele implantelor phakice

Implantele intraoculare phakice sunt asemănătoare cu lentilele de contact, cu toate că există unele diferențe notabile între acestea. Printre avantajele implantelor phakice față de lentilele de contact enumerăm:

  • Lipsa senzației de corp străin, spre deosebire de lentila de contact implantul intraocular practic nu se simte;
  • Nu necesită îndepărtarea periodică sau vreo operațiune de mentenanță;
  • Nu există riscuri de infecții cu bacterii sau ciuperci cauzate de purtarea lor;
  • Nu afectează filmul lacrimal, esențial pentru menținerea calității suprafaței corneei;
  • Nu există riscul de a le pierde sau scăpa pe jos.

Potrivit tendinței actuale în rândul practicienilor, rezultatele obținute cu implanturile phakice de ultimă generație sunt chiar mai bune decât cu tehnicile de chirurgie refractivă laser (LASIK, LASEK sau PRK). Argumentele vizează îndeosebi conservarea capacității native a ochiului uman de a compensa aberațiile optice, care nu este influențată de introducerea unei noi lentile în sistemul optic al ochiului.

Procedurile laser implică decolarea unei porțiuni din suprafața corneei (flap), vaporizarea de țesut corneean cu laserul cu excimeri și reatașarea flap-ului, acestea fiind situații care pot produce zone cicatriceale cu posibile efecte asupra calității vederii. Determinările pre-operatorii în astfel de cazuri sunt extrem de importante și trebuie realizate cu maximă acuratețe, pentru o evaluare realistă a riscurilor. Chiar și așa, procedurile laser nu pot fi aplicate cu succes la viciile mari de refracție, de exemplu miopii cu peste -8,00D, hipermetropii peste +3,00D sau astigmatisme peste +3,00D cyl.

Dacă pe rețeta Dvs. de ochelari sau lentile de contact sunt trecute valori înafara celor prezentate mai sus, puteți beneficia de șansa recuperării vederii cu Visian ICL™, citiți mai multe aici.