Ce este KERATOCONUS?

KERATOCONUS

Este o boală degenerativă care produce modificări ale structurii stratului superficial al ochiului (corneea), fapt evidențiat prin subțierea progresivă și modificarea formei sale, care va deveni mult mai conică decât în mod normal. Este o boală relativ rară, fiind raportate 1-2 cazuri la 1000 locuitori, mai frecvent întâlnită în sud-estul Asiei.

Corneea este principalul mediu refringent al ochiului care modifică direcția razelor de lumină către retină, având o putere de 43,05D din cele 58,64D ale ochiului emetrop. Prin urmare, orice alterare a structurii și funcției sale poate produce scăderea semnificativă a calității vederii.

După unele cercetări, pacienții cu keratoconus prezintă o anomalie genetică ce modifică echilibrul enzimelor din cornee, care devine astfel mai sensibilă la acțiunea distructivă a radicalilor liberi de oxigen.

La acești pacienți forma corneei se va modifica gradual din cea de dom sferic într-una conică și neregulată, ceea ce determină focalizarea haotică a razelor de lumină pe retină. Pacienții pot prezenta frecvent miopie asociată cu astigmatism, sensibilitate la lumină, apariția de halouri, senzație de corp străin, iar progresiunea continuă a bolii face ca aceste simptome să se modifice în decursul timpului.

kcpic  Vision+in+patiens+with+Keratoconus

Cu toate că evoluția naturală a bolii este imprevizibilă, există unele proceduri terapeutice care pot încetini progresiunea tulburărilor de refracție la un nivel acceptabil, care să asigure pacientului o calitate bună și stabilă a vederii sale. Printre acestea se numără:

  • Lentile de contact, special proiectate pentru aplicare corneeană sau sclerală
  • Tratamente cu RIBOFLAVIN pentru blocarea evoluției bolii –  terapia ”CROSS-LINKING”
  • Implantarea de inele în grosimea corneei (INTACS sau KERARING)
  • În cazuri selectate se pot implanta lentile intraoculare VISIAN ICL
  • Incizii radiare pentru relaxarea curburii corneei
  • Transplantul de cornee, ca o soluție definitivă

Dacă suferiți de o astfel de afecțiune, vă oferim suportul nostru pentru a găsi un specialist în keratoconus, click aici.