Ce este ECTAZIA?

Ce este ectasia corneei ?

Este o afecțiune cauzată de apariția unor iregularități intra-corneene care induc tulburări de vedere complexe. În această categorie poate fi inclus și Keratoconusul, ca formă de ectasie primară dar această afecțiune poate apare și la pacienții care au fost supuși unor intervenții LASIK sau PK pentru corectarea viciilor de refracție.

În acest caz discutăm de ectasia secundară, produsă prin scăderea rezistenței structurii domului corneean, ca urmare a vaporizării de țesut corneean din timpul intervenției chirurgicale laser. Presiunea intra-oculară constantă va produce consecutiv modificări de formă ale corneei, iar pacientul va constata apariția erorilor de refracție cu caracter progresiv. Astfel, o intervenție care ar fi trebuit să corecteze viciul de refracție poate deveni cauza unor grave modificări ale structurii corneei, care pot afecta vederea pacientului în mod ireversibil.

ectasia-1-1 post-rk

ectasia-2-2 post-lasik

Ectasie post-keratoplastie lamelară (PK) Ectasie post-LASIK

Care sunt factorii de risc?

Ectasia corneeană este un subiect aflat în dezbaterea specialiștilor de mai mult timp și nu există încă un consens deplin asupra acestei afecțiuni. Oricum, studiile efectuate recent arată corelații clare cu următoarele situații ce trebuie evidențiate în consultul pre-operator:

  • Vârsta redusă a pacienților
  • Grosimea redusă a corneei
  • Anormalități ale topografiei corneei
  • Grosime redusă a patului stromal rezidual
  • Miopia severă

Ce opțiuni terapeutice sunt disponibile pentru ectasia corneei ?

Deoarece este o afecțiune gravă care produce o alterare progresivă a vederii, nu poate fi tratată cu ochelari sau lentile de contact obișnuite. Opțiunile terapeutice în acest caz sunt limitate la purtarea pe timp nedefinit a unor lentile de contact special concepute pentru fiecare ochi în parte, cu ajutorul cărora se poate recupera parțial vederea pacientului.

Procedurile chirurgicale aplicabile în aceste cazuri sunt

  • Cross linking Corneal (CXL)
  • Implantarea de inele intra-corneene (KERARING™, INTACS™)
  • Transplantul de cornee
  • Keratoplastia penetrantă (PKP)
  • Keratoplastia lamelară anterioară (DALK)

Indiferent de strategia terapeutică aleasă, recuperarea integrală a vederii la acești pacienți rămâne un deziderat și nu o certitudine.

Opțiunea realistă rămâne evitarea apariției acestei afecțiuni prin alegerea unei tehnici de chirurgie refractivă adecvate, așa cum este impantul Visian ICL™ despre care poți afla mai multe aici.