Ce sunt erorile de refracție?
Acest termen descrie generic afecțiunile oculare care produc o vedere denaturată a obiectelor pe care le privim, ca urmare a modificării direcției razelor de lumină care pătrund în ochi.
Formarea imaginilor în ochiul uman
Este un proces complex care poate fi prezentat pe scurt urmărind imaginea de mai jos:
Pornind de la obiectul asupra căruia vă concentrați privirea, razele luminoase străbat mediile transparente până la retină, situată la polul posterior al ochiului. Aceasta are rolul unei camere de luat vederi care generează impulsuri electrice transmise prin nervul optic către zona cerebrală unde are loc procesarea imaginilor, situată în cortexul cerebral.
Mediile transparente ale ochiului au rolul de a direcționa razele către zona retinei responsabilă de formarea imaginilor, numită macula lutea. Cel mai important mediu refringent este corneea, zona transparentă situată la polul anterior care asigură circa 2/3 din puterea dioptrică a globului ocular, precum și corecția unor aberații.
Prin urmare, menținerea integrității și sănătății corneei este crucială pentru a beneficia de o vedere clară, alături de alte structuri oculare precum irisul, care limitează cantitatea de lumină în ochi sau cristalinul uman, responsabil de focalizarea imaginilor pe retină.
Vă amintiți experimentele de fizică în care introducerea unei lentile pe axul optic produce modificarea focalizării razelor de lumină? În mod asemănător, erorile de refracție ale ochiului pot fi corectate, fie prin utilizarea de lentile de contact, ochelari sau prin metode chirurgicale care remodelează sau chiar înlocuiesc mediile refringente afectate.
Evident, saltul tehnologic din ultimii ani a condus la obținerea unor produse și tehnici medicale din ce în ce mai performante, astfel că avem în prezent o serie de opțiuni terapeutice care se adresează fiecărei patologii. Citiți mai departe despre aceste opțiuni, aici.