Ce este Collamer™

Un avans tehnologic remarcabil

Spre deosebire de alte lentile intraoculare phakice, implantul Visian ICL™ este realizat din Collamer, un material avansat foarte avansat tehnologic, produs exclusiv de compania STAAR Surgical. Numele său proovine din combinarea termenilor “collagen” and “polymer”.

Ce este Collamer?

  • Collamer este un copolimer ce conține 100% colagen, un biomaterial care este perfect compatibil cu biochimia organismului uman. Altfel spus, este un material inert care nu produce nicio reacție din partea organismului, ca și cum nu ar fi acolo!
  • Collamer este ușor de implantat deoarece este un material moale, care poate fi manipulat în interiorul ochiului într-o manieră sigură și predictibilă.
  • Collamer transmite razele luminoase foarte asemănător cu structurile ochiului uman, având caracteristici fizice aproape similare cu cele ale cristalinului uman natural.

AVANTAJELE COLLAMER

Spre deosebire de alte materiale folosite la realizarea implantelor intraoculare, Collamer oferă câteva avantaje unice:

 

Calitatea vederii

Collamer permite trecerea luminii asemănător cristalinului natural, grație proprietăților sale unice și conținutului mare de apă. Lumina se va reflecta mai puțin decât în alte materiale, ceea ce va conduce la obținerea de imagini clare, cu contururi bine definite, lipsite de reflexii fantomatice, halouri sau scăderea calității vederii în lumină slabă, așa cum se poate întâlni în cazul altor proceduri chirurgicale refractive.

 

Biocompatibilitate superioară

Fibronectina

Această caracteristică este definitorie pentru Collamer. Colagenul conținut în acesta atrage fibronectina, o substanță naturală din ochiul uman, care formează un strat izolator ce împiedică aderarea celulelor albe care luptă împotriva substanțelor non-self. În acest mod, lentila de Collamer nu va fi depistată ca un obiect străin și poate rămâne pe loc vreme îndelungată fără vreo reacție din partea organismului. Mai mult chiar, acest strat de fibronectină este încărcat cu sarcini negative, fapt care îndepărtează substanțele circulante cum sunt proteinele, menținând suprafața implantului curată și perfect clară.

 

Protecția anti-UV

Se cunoaște de multă vreme efectul nociv al expunerii de durată al structurilor oculare la radiații ultaviolete (UV); aceste radiații pot produce afectarea cristalinului (cataractă) sau unele afecțiuni grave ale retinei, potențial ireversibile. Pentru a combate aceste efecte, în timpul obținerii materialului brut pentru implantele Visian ICL™ este adăugată o substanță care acționează ca un filtru permanent anti-UV, care va asigura o protecție eficientă și durabilă împotriva agresiunii radiațiilor UVA și UVB care pătrund în ochi, prevenind apariția afecțiunilor oculare legate de expunerea la radiații UV.