ABERAȚIILE OPTICE

Termenul definește generic orice deformare a imaginii, obținută cu un sistem optic, care se manifestă prin neclaritatea sau colorarea imaginii și prin necorespondența ei cu obiectul. Aceste tulburări sunt cauzate de influența indicelui de refracţie al mediului refringent şi de drumul geometric, de lungimea de undă a luminii incidente şi de fenomenul de difracţie.

Aberatie_fig_1

Există mai multe tipuri de aberații, clasificate primar ca aberații de rang scăzut și aberații de rang înalt.

Aberațiile de rang scăzut sunt comune și relativ ușor de corectat, printre ele fiind aberațiile de sfericitate, aberațiile cromatice și cele geometrice.

 – aberația sferică este diferența de refracție între centrul și periferia lentilei, respectiv razele marginale sunt refractate mai mult decât cele paraxiale. Datorită acestui efect, ochiul normal (emetrop) se va transforma seara într-unul ușor miop, deoarece vederea nocturnă este predominant periferică, fiind asigurată de celulele cu bastonașe. Pe timpul zilei, vederea diurnă este asigurată mai ales de celulele cu conuri din macula lutea care sunt impresionate predominant de razele luminoase centrale, situate paralel cu axul optic.

Aberatie_de_sfericitate

 – aberaţia cromatică (acromatismul) se produce datorită fenomenului de dispersie a luminii ce străbate mediile transparente (lentile, prisme etc.) din care este alcătuit un sistem optic. Imaginile formate în instrumentele optice necorectate pentru acest tip de aberaţie apar întotdeauna cu marginile colorate.

Astfel, în cazul unei lentile convergente, focarul razelor violete se formează mai aproape decât al celor roşii.
Aberatie_cromatica
Prin urmare, va exista o anumită poziţie a ecranului pentru care pata luminoasă va avea conturul cu irizații violet şi o altă poziţie extremă pentru contur cu irizaţii de culoare roşie. Între cele două poate fi identificată și o poziţie intermediară pentru care pata va avea suprafaţa minimă, caz în care vom avea o regiune de concentrare maximă a luminii albe.

 – aberaţia geometrică constă în abaterea de la condiția de stigmatism, respectiv capacitatea unui sistem optic de a forma pentru fiecare punct al unui obiect o imagine care este tot un punct. Este produsă ca urmare a faptului că drumurile optice ale diferitelor raze de lumină ce concură la formarea fiecărui punct al imaginii variază în urma trecerii acestor raze prin diferite zone ale mediului optic.

 

Aberațiile de rang înalt sunt modificări complexe ale transmiterii imaginilor prin mediile refringente. Cele mai frecvent întâlnite sunt coma, aberațiile de tip trefoil, quadrafoil sau Zernicke.

aberations

Prin modificarea mediilor refringente ale ochiului, chirurgia refractivă poate determina apariția aberațiilor de rang scăzut sau înalt, respectiv senzații vizuale neplăcute pacientului. Aberațiile induse de procedurile refractive sunt cauzate de diferența între suprafața tratată și cea expusă luminii, fenomen mai accentuat noaptea, când pupila este larg deschisă. Prin urmare, pot apare fenomene precum imagini fantomatice, halouri sau scăderea sensibilității la contrast, respectiv neidentificarea contururilor obiectelor în lumină slabă. Acestea pot fi cu atât mai supărătoare cu cât modificările care se adresează sistemului optic al ochiului uman sunt mai importante.

Studiile clinice au arătat că procedeele chirurgicale refractive în care se utilizează un implant induc puține aberații optice de rang scăzut, sferice sau cromatice și aproape deloc aberații de rang înalt, precum halouri, coma sau trefoil.

În schimb intervențiile care modifică suprafața corneei, respectiv LASIK, LASEK sau PRK pot induce atât aberații de rang scăzut dar și de rang înalt, care pot genera alterări semnificative ale funcției vizuale.

Pentru majoritatea pacienților aceste fenomene vor deveni insesizabile în decurs de câteva săptămâni prin fenomenul de neuroadaptare. Acolo unde fenomenele de neuroadaptare nu sunt eficiente, consecințele sunt mai greu corectabile, uneori ireversibile.

Pentru o comparație între metodele de corecție chirurgicală a problemelor de refracție citiți mai departe aici.