21/02/2022

Lentilele intraoculare și Visian ICL

În acest articol vom discuta despre implanturile cu lentile intraoculare (IOL) pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine de ce Visian ICL este o alternativă inovatoare față de lentilele de contact sau procedurile de chirurgie refractivă cu laser.

Ce sunt lentilele intraoculare?

Lentilele intraoculare (IOL) sunt dispozitive medicale care sunt implantate în interiorul ochiului pentru a înlocui cristalinul natural opacifiat, acesta fiind îndepărtat în timpul operației de cataractă. De asemenea, unele tipuri de IOL pot fi folosite pentru corectarea vederii la persoane care au cristalinul clar, denumită schimb de lentile de refracție, dar prin această procedură se pierde funcția capacitatea de acomodație, respectiv o vedere clară la distanță și aproape fără ochelari.

În mod asemănător cristalinului natural, lentila intraoculară focalizează lumina care intră în ochi prin cornee și pupilă către retină – țesutul sensibil din spatele ochiului – care transmite imaginile prin nervul optic către creier. Cele mai multe IOL-uri sunt realizate dintr-un material flexibil, pliabil, și au aproximativ 5-6mm în diametru. Caracteristicile acestora sunt stabilite prin măsurători specifice pentru fiecare ochi în parte înainte de operație, pentru a vă oferi cea mai bună vedere posibilă.

Lentilele intraoculare pot fi:

 • Aphakice – lentila se amplasează în locul cristalinului natural opacifiat (operația de cataractă)
 • Phakice – lentila se amplasează în ochi fără a îndepărta cristalinul natural (corecția viciilor de refracție)
 • Sferice – corectează miopia sau hipermetropia simplă
 • Torice – corectează miopia sau hipermetropia asociată cu astigmatismul
 • Monofocale – focalizează în punct fix, optimizate pentru vederea la distanță dar care necesită o corecție suplimentară cu ochelari pentru vederea de aproape
 • Multifocale sau acomodative – au mai multe puncte de focalizare și nu este nevoie de corecție suplimentară cu ochelari

Ce este Visian ICL™?

Visian ICL™ face parte din categoria lentilelor intraoculare Phakice (p-IOL) care, împreună cu cristalinul natural formează un sistem optic mai performant pentru corectarea viciilor de refracție cum sunt miopiile, hipermetropiile simple asau asociate cu astigmatism. Termenul ”ICL” se referă la proprietățile acestei lentile, respectiv ”Implantable Collagen Lens = lentilă implantabilă din colagen”.

Dezvoltat pentru prima dată în 1992, Visian ICL™ a fost utilizat în prezent în întreaga lume pentru tratarea viciilor de refracție în peste 1,3 milioane de cazuri, fiind o soluție permanentă pentru corectarea vederii.

Imaginile obținute cu acest implant sunt extrem de clare, cu contururi perfect definite, lipsite de aberațiile optice de rang înalt care sunt responsabile pentru imaginile deformate sau supărătoare pentru ochi.

În prezent tot mai mulți medici oftalmologi și pacienți consideră că Visian ICL™ este o alternativă excelentă la mijloacele de corectare a vederii, cum ar fi lentilele de contact și ochelarii, procedurile de chirurgie refractivă cu laser, inclusiv LASIK, PRK, ReLex, sau intervențiile chirurgicale cu schimb de cristalin.

Numărul mare de studii medicale demonstrează că Visian ICL™ este o soluție superioară pentru corecția vederii la pacienți tineri deoarece oferă o multitudine de avantaje, cum ar fi:

 • Păstrează corneea neatinsă, nu induce fenomene de ”ochi uscat” și/sau aberații optice responsabile de deformări ale imaginilor
 • Menține funcția naturală de acomodație, nu necesită corecția suplimentară pentru vederea de aproape
 • Este realizat din material biocompatibil, inert biologic, fără reacții de intoleranță
 • Oferă protecție eficientă împotriva radiațiilor UV dăunătoare vederii
 • Tehnica de implantare prin injectare este minim invazivă și foarte rapidă, nu necesită internare
 • Este singura procedură refractivă 100% reversibilă, spre deosebire de cele care îndepărtează definitiv țesut corneean sau cristalinul natural neopacificat.

Visian ICL™ este o lentilă implantabilă care funcționează în deplină armonie cu cristalinul natural datorită materialului inovativ și designului optimizat, ce poate oferi soluția vederii fără ochelari tuturor pacienților, inclusiv celor care nu se califică pentru operațiile LASIK, PRK, ReLex sau cele cu schimb de cristalin.

Pentru a afla dacă puteți beneficia de o astfel de intervenție, este necesar un consult preliminar din partea unui chirurg acreditat Visian ICL™ pe care îl puteți identifica rapid accesând link-ul https://excelens.ro/clinici-partenere/