Lentila Visian ICL™ este potrivită și pentru pacienții cu keratoconus?
Mulți oameni cu keratoconus depind în totalitate de lentilele de contact sau de ochelari, fără să știe că există metode terapeutice moderne pentru tratamentul keratoconus.
Ați fost refuzat de la procedurile refractive cu laser, cum ar fi PRK, LASIK sau ReLEx Smile, pentru că medicul oftalmolog v-a diagnosticat cu keratoconus?
În acest articol vom discuta de ce implantul Visian ICL™ – lentila implantabilă care funcționează în deplină armonie cu cristalinul natural datorită materialului inovativ și designului optimizat – poate oferi o soluție pentru vedere fără ochelari tuturor pacienților, inclusiv celor care nu se califică pentru operațiile LASIK, PRK, ReLex sau cu schimb de cristalin.
Ce este keratoconus?
Keratoconusul este o afecțiune progresivă a ochiului, în care forma și structura corneei (porțiunea transparentă a ochiului) devine nereregulată, a cărui formă se transformă dintr-un dom regulat într-o formă asemănătoare cu a unui con su suprafața neregulată.
Keratoconusul este considerată o boală degenerativă a straturilor din care este compusă corneea. Această afecțiune este considerată ca fiind ereditară și apare mai frecvent la persoanele cu anumite obiceiuri, precum frecarea repetată a ochiului. Modificările corneei se pot produce rapid sau mai lent, pe parcursul mai multor ani, și pot începe încă din perioada de adolescență. În unele cazuri, modificările se pot opri în evoluție fără vreo intervenție dar, de cele mai multe ori, va fi nevoie de proceduri de limitare a progresiei bolii, deoarece vederea poate fi sever afectată.
Cum afectează keratoconus vederea?
Această afecțiune produce o vedere neclară, indiferent de tipul de corecție. Keratoconusul vă poate afecta vederea combinație între prin:
- Miopie mică sau moderată – cu vedere neclară la distanță, care se agravează pe măsură ce corneea se deformează.
- Astigmatism neregulat – cu vedere neclară la orice distanță, care se agravează pe măsură ce suprafața corneei devine tot mai neregulată.
Simptomele cele mai frecvente sunt:
- Modificarea vederii la un ochi, care apare relativ repede
- Vederea dublă, incapacitatea de a distinge conturul obiectelor
- Lumini strălucitoare cu halouri în jurul lor
Cum se tratează keratoconusul?
- Transplantul de cornee (keratoplastie) – o intervenție chirurgiclă radicală care implică îndepărtarea corneei și înlocuirea acesteia cu o cornee donatoare, fixată cu ajutorul unor fire de sutură.
- Inserarea unor segmente de inele intra-corneene (Keraring) – o intervenție chirurgicală prin care se efectuează un tunel în grosimea corneei, în care se vor introduce inserții de plastic semilunare minuscule pentru a aplatiza forma corneei.
- Cross-Linking – o procedură non-chirurgicală care presupune aplicarea unei substanțe pe cornee, care este expusă ulterior la lumina UVA. Procedura întărește corneea pentru a preveni modificarea acesteia.
De ce NU este chirurgia refractivă cu laser o opțiune?
Pentru pacienții cu keratoconus care nu mai doresc să depindă de ochelari sau lentilele de contact, procedurile cu laser pot fi foarte periculoase, chiar dacă aceștia suferă de un grad redus de keratoconus.
Motivul este că aceste proceduri trebuie să elimine prin vaporizare țesut din cornee pentru a o remodela la curbura dorită, ceea ce ar slăbi și mai mult integritatea structurală a corneei și ar agrava progresia keratoconusului.
Cum este tratată miopia cauzată de keratoconus?
- Prin ochelari de vedere – în cazurile ușoare ochelarii de vedere pot, de obicei, să îmbunătățească vederea.
- Purtarea de lentile de contact rigide – ajută la modificarea corneei neregulate subiacente în formele avansate. Dezavantajul este că, în timp, lentilele de contact rigide sunt dificil de suportat.
- Lentile implantabile EVO Visian ICL™, implantate în ochi prin intervenție chirurgicală de scurtă durată. Este o tehnică foarte recentă, folosită de chirurgi pentru a corecta miopia și astigmatismul, chiar a formelor severe, după ce keratoconusul a fost stabilizat. Aceasta este o opțiune excelentă pentru corectarea viciilor de vedere fără a îndepărta straturi din țesutului cornean prețios, așa cum se întâmplă în timpul procedurilor de chirurgie refractivă laser LASIK, PRK, ReLex.
Pentru a afla dacă puteți beneficia de o astfel de intervenție, este obligatoriu un consult preliminar din partea unui chirurg acreditat Visian ICL™ pe care puteți să-l identificați foarte rapid accesând linkul https://excelens.ro/clinici-partenere/