23/05/2022

Cum corectăm astigmatismul cu Visian ICL?

În acest articol vom discuta despre avantajele implantului Visian ICL, care este conceput în funcție de nevoile și caracteristicile fiecărui ochi, și este o alternativă permanentă la ochelarii și lentilele de contact pentru pacienții care suferă de astigmatism.

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul se referă la forma neregulată a corneei (structura transparentă situată la polul anterior al globului ocular).

Atunci când lumina pătrunde într-un ochi normal și trece prin cornee, se presupune că se întâlnește într-un singur punct focal al retinei. Imaginați-vă că un glob ocular normal și o cornee au forma unei mingi de baschet, permițând luminii să pătrundă corect în ochi, dându-ne capacitatea de a vedea clar.

Cu toate acestea, atunci când ochiul are o formă neregulată, se formează mai multe puncte focale, iar lumina care trece prin cornee nu se întâlnește într-un singur punct focal. Globul ocular ia acum forma unei mingi de rugby, iar unele zone ale corneei sunt mai abrupte sau mai rotunde. Acest lucru aliniază greșit lumina care intră în ochi și produce vederea încețoșată sau distorsionată la toate distanțele, atât în plan apropiat cât și în plan îndepărtat.

Severitatea astigmatismului depinde de o multitudine de aspecte, de la genetică la obiceiurile zilnice. Astigmatismul ușor este de obicei mai greu de detectat, cu excepția cazului în care vizitați un optometrist pentru a fi supus unui examen oftalmologic complex.

Care sunt simptomele astigmatismului?

Uneori este greu de determinat dacă aveți sau nu astigmatism, în funcție de severitatea și tipul acestuia. Pentru majoritatea oamenilor, acestea sunt simptomele care indică dacă este posibil să sufere de astigmatism:

  • Vedere neclară la toate distanțele
  • Imposibilitatea de a distinge detalii fine
  • Halouri colorate ale obiectelor
  • Dureri de cap
  • Oboseală oculară

Care sunt modalitățile de a corecta astigmatismul?

  1. Corecția cu ochelari, lentile aeriene cilindrice
  2. Lentile de contact torice
  3. Chirurgia refractivă cu implant sau laser

Implantul intraocular Visian ICL este o alternativă excelentă pentru corectarea viciilor de refracție, care funcționează prin adăugarea unei lentile corectoare la ansamblul optic format de cornee și cristalinul natural. Pentru a introduce implantul este necesară doar o mică incizie de 2.8-3mm la nivelul joncțiunii între cornee și sclera (albul ochiului) iar operația se desfășoară în 15-20 minute, cu anestezie locală și nu necesită spitalizare.

Deoarece nu afectează deloc corneea sau cristalinul natural, Visian ICL este recomandat tuturor pacienților cu vicii de refracție, inclusiv la pacienții cu defecte de peste -10,0 D sau cu grosimea redusă a corneei. Imaginile obținute cu acest implant sunt extrem de clare, cu contururi perfect definite, lipsite de aberații optice de rang înalt. Dacă este necesar, procedura Visian poate fi urmată oricând de o altă procedură chirurgicală, indiferent dacă este cu implant sau de tip laser.

În comparație cu oricare dintre procedurile laser PRK / LASIK / LASEK / ReLEx, corectarea viciilor de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) cu un implant Visian ICL nu presupune vreo pierdere a țesutului corneean foarte prețios, acesta fiind păstrat neatins.

Pentru a afla dacă puteți beneficia de o astfel de intervenție, este obligatoriu un consult preliminar din partea unui chirurg acreditat Visian ICL™ pe care puteți să-l identificați foarte rapid accesând linkul https://excelens.ro/clinici-partenere/