Hipermetropia sau afectarea vederii la aproape este o problemă comună de vedere, care afectează aproximativ peste sfert din populație. Acest termen descrie situația în care oamenii pot vedea obiectele aflate la distanță mai clar dar au probleme cu perceperea detaliilor la obiectele aflate în apropiere.
Hipermetropia este cauzată de un axul longitudinal prea scurt al ochiului. În acest caz, razele de lumină sunt incidente înapoia retinei, iar imaginile formate sunt neclare și obiectele trebuie îndepărtate pentru a fi percepute clar.
Corecția hipermetropiei se poate face de regulă cu lentile – ochelari sau lentile de contact – deoarece lentila de corecție poate refocaliza lumina incidentă pentru a crea imagini mai clare. Din păcate, ochelarii și lentilele de contact nu sunt soluții permanente pentru corectarea hipermetropiei, deoarece ele funcționează numai când sunt purtate.
CORECTIA CHIRURGICALA A HIPERMETROPIEI
Metoda presupune remodelarea mediilor de refracție ale ochiului astfel încât imaginea să fie focalizată pe retină, în zona de acuitate vizuală maximă.
Există câteva tehnici de corecție chirurgicală a hipermetropiei:
– Corecția miopiei cu implant Visian ICL™ – detalii aici
– Ablația unui lenticul cu femtolaser (ReLEx SMILE) – detalii aici
– Implante cu fixare la iris – detalii aici
– Înlocuirea cristalinului natural – detalii aici
O situație particulară o reprezintă hipermetropia la adulți cunoscută sub numele de prezbiopie. Această afecțiune apare la toate persoanele după vârsta de 40-45 de ani și este rezultatul scăderii capacității de acomodație a ochiului pentru vederea de aproape. În acest caz, detaliile obiectelor situate în apropiere sunt percepute tot mai dificil, în timp ce obiectele aflate la distanță vor rămâne clare vederii.
Dacă doriți să aflați mai multe despre alte tulburări de vedere, citiți mai departe aici.