HIPERMETROPIA (TULBURAREA VEDERII DE APROAPE)

Hipermetropia sau tulburarea vederii la aproape este o problemă comună de vedere, care afectează aproximativ un sfert din populație. Acest termen descrie situația în care oamenii pot vedea obiectele aflate la distanță mai clar decât cele aflate în apropiere.

Hipermetropia este cauzată de un ochi care are axul longitudinal prea scurt. În consecință, concentrarea razelor de lumină incidente se produce înapoia retinei, nu direct pe ea, astfel că imaginile obiectelor apropiate sunt neclare și ele trebuie îndepărtate pentru a fi văzute clar.

hipermetropie

În lipsa corecției, persoanele cu hipermetropie pot avea dificultăți în a vedea clar:

  • Ecranul unui computer
  • Textul din ziar sau dintr-o carte
  • Prețurile produselor sau indicațiile de pe ambalaj
  • Obiectele situate aproape, uneori și la distanță

 

Corecția hipermetropiei pe bază de lentile (ochelari sau lentile de contact) este eficientă în multe situații, deoarece lentila de corecție poate refocaliza lumina incidentă pentru a crea imagini mai clare. Din păcate, ochelarii și lentilele de contact nu sunt soluții permanente pentru corectarea hipermetropiei, deoarece ele funcționează numai când sunt purtate.

CORECTIA CHIRURGICALA A HIPERMETROPIEI

Metoda presupune remodelarea mediilor de refracție ale ochiului astfel încât imaginea să fie focalizată pe retină, în zona de acuitate vizuală maximă.

Există câteva tehnici de corecție chirurgicală a hipermetropiei:

  • Corectarea Hipermetropiei cu Visian ICL™ – mai multe detalii aici
  • Chirurgie refractivă laser (LASIK, LASEK sau PRK)
  • Implante cu fixare la iris (Iris-Claw)
  • Înlocuirea cristalinului natural

 

O situație particulară o reprezintă hipermetropia la adulți (prezbiopia). Această afecțiune apare în mod natural la toate persoanele după vârsta de 40-45 de ani și este rezultatul scăderii capacității de acomodație a ochiului pentru vederea de aproape. În acest caz, detaliile obiectelor situate în  apropiere sunt percepute tot mai dificil, în timp ce obiectele aflate la distanță vor rămâne clare vederii.

Pentru acești pacienți se va aplica o metodă de corecție pentru aproape dar nu există o soluție chirurgicală definitivă prin care să fie redată capacitatea de acomodație din tinerețe. Cel mai frecvent, prezbiopia beneficiază de o corecție cu lentile aeriene (ochelari de vedere).

Dacă doriți să aflați mai multe despre alte tulburări de vedere, citiți mai departe aici.