ASTIGMATISMUL

Astigmatismul este o tulburare de refracție complexă, cauzată de neregularitățile curburii corneei. În locul unei forme rotunde și simetrică (precum o minge de fotbal), în cazul astigmatismului corneea are forma alungită a unei mingi de rugby, în care un meridian este mult mai curbat decât meridianul perpendicular pe acesta.

astigmatism

Această formă neregulată face ca razele de lumină să focalizeze în mai multe puncte, fie în fața sau în spatele retinei sau ambele situații; prin urmare, imaginile vor fi neclare sau distorsionate într-o anumită măsură, indiferent de unghiul de incidență a luminii. La acestea se pot adăuga simptome subiective precum durerile de cap persistente și senzația de corp străin sau iritație locală.

Suprafața corneei este rareori perfectă, astfel încât aproape toate persoanele pot avea un astigmatism fiziologic care nu ridică probleme de vedere (sub 0,5-0,75D) și care poate fi diagnosticat la un control oftalmologic amănunțit. Pot exista forme de astigmatism dobândit în urma unor intervenții oculare, ca urmare a unei boli (keratoconus, pterigion) sau a unor traumatisme oculare.

Se disting două tipuri de astigmatism:

  • regulat, la care imaginile se formează pe aceeași axă (verticală) – este o afecțiune ce poate fi corectată prin ochelari sau lentile de contact uzuale.
  • neregulat, caz în care imaginile se formează pe axe oblice, înclinate la diverse unghiuri – tratamentul acestei afecțiuni este dificil, fie cu lentile de contact speciale sau prin intervenții chirurgicale.

Cea mai uzuală metodă pentru corectarea astigmatismului este corecția cu ochelari, prin care se refocalizează lumina incidentă pentru a crea imagini mai clare. Ochelarii și lentilele de contact nu sunt însă o soluție permanentă pentru corectarea astigmatismului, deoarece ele funcționează numai când sunt purtate.

Mai mult chiar, astigmatismul peste 2,5D nu poate fi corectat prin lentile de contact sau ochelari deoarece procedeele tehnice pentru obținerea unor astfel de dispozitive induc aberații optice importante, care modifică inevitabil imaginea obținută. Mai multe despre aberațiile optice aici.

CORECȚIA CHIRURGICALĂ A ASTIGMATISMULUI

Metoda presupune remodelarea mediilor de refracție ale ochiului astfel încât imaginea să fie focalizată pe retină, în zona de acuitate vizuală maximă. Există câteva tehnici de corecție chirurgicală a astigmatismului:

  • Corectarea astigmatismului cu Visian ICL™ – mai multe detalii aici
  • Chirurgie refractivă laser (LASIK, LASEK sau PRK)
  • Implante cu fixare la iris (Iris-Claw)
  • Înlocuirea cristalinului natural

Dacă doriți să aflați mai multe despre alte tulburări de vedere, citiți mai departe aici.